A personal brand (= személyes márka) felépítése nem kevés időbe és energiába telik, viszont nagyszerű módja annak, hogy kitűnj a hasonló szolgáltatással rendelkező vállalkozók piacáról.

Ebben a cikkben hozok neked pár hasznos tippet arról, hogy hogyan érdemes rendbeszedni a személyes márkád, vagy elkezdeni felépíteni azt.

Megmutatom, hogy mik a legfontosabb lépések, illetve melyek azok, amelyek elhanyagolhatóak. Minderről készítettem egy ingyenesen letölthető e-bookot is, hogy ne vessz el az információk tengerében, hanem tényleg csak azokat a lépéseket pipáld ki a brand építés folyamán, amelyek elengedhetetlenek a vállalkozásod szempontjából.

Először is érdemes tisztáznunk, hogy mi az a személyes márka.

A personal brand az, amit az emberek gondolnak rólad, és a márkádról, amikor találkoznak vele. A márkaépítés gyakorlatilag arról szól, hogy hiteles és hű légy önmagadhoz, ne pedig egy hamis személyiséget hozz létre. Fontos, hogy ismerd az erősségeidet és értékeidet, majd azokról világosan és érthetően kommunikálj.

01. Határozd meg a célközönséged

Fontos, hogy tudd már a brand építésének elején, hogy kikhez szeretnél kommunikálni, ki az ideális ügyfeled, hogyan tudod őt megszólítani és megtalálni. Térképezd fel, hogy a célközönségednek melyek az igényei és vágyai. Mindezen információk megértésével olyan márkát tudsz építeni, amelynek kommunikációja az ügyfeleiddel rezonál és megfelel az igényeiknek. Tudod, hogy milyen problémáik vannak és tudod, hogyan adj számukra megoldást az eszközeiddel. Érdemes feltérképezned, hogy milyen online csatornákon érhetőek el, hol tudok őket megszólítani.

02. Ismerd a márkád értékeit

Tudod, hogy milyen értékeket képviselsz, milyen alapelveket követsz? A személyes márkád alapértékeinek meghatározása segít téged a hitelességed megtartásában és a márkahű kommunikáció fenntartásában. Javaslom írd össze azt a 3-10 legfontosabb értéket, amely alapján vezeted a vállalkozásod.

03. Legyen erős online jelenléted

Félre ne értsd, természetesen nem kell egész nap a social media platformokon lógnod, de fontos, hogy jelen legyél a célközönséged használta közösségi média csatornákon. Hozz létre egy weboldalt, vagy blogot/portfólió oldalt, amin bemutatod a vállalkozásod, emellett tervezd meg a social media oldalaidon megosztott tartalmakat, legyen egy stratégiád.

04. Hálózatépítés és együttműködés

Ha nem csak az online platformokon tervezed a vállalkozásod növekedését, hanem szívesen kimozdulnál és találkoznál hasonló beállítottságú emberekkel, akkor erre remek lehetőség személyesen a szakmai rendezvényeken való részvétel és kapcsolatépítés. Online is fontos az első benyomás, személyesen pedig még egyszerűbben van lehetőséged prezentálni magad és képviselni a márkád.

05. Legyen egy tiszta üzeneted

A személyes márkád üzenete legyen világos, tömör, pontosan fogalmazza meg azt, amit te képviselsz. Szuper, ha tartalmazza, hogy TE ki vagy, mit képviselsz és mit tudsz ajánlani, amire a másiknak szüksége lehet. Az üzeneted legyen konzisztens, a stratégiádba illő, és a különböző online platformokon is megjelenő, hogy egyértelműen hozzád tudják kötni és felismerni.

06. Folyamatos tanulás és fejlődés

Végül pedig, ami elengedhetetlen a sikeres personal brand építésében, az a folyamatos tanulás és fejlődés, az önazonos megjelenés és lépés követése a változó trendek között. Légy naprakész, jól informált az iparágad változásait illetően, ismerd az új trendeket és ne félj tőlük. Merj kísérletezni, és ami tetszik, építsd be a márka-kommunikációdba, a stratégiádba. A fejlődés érdekében pedig kérj visszajelzést az ügyfeleidtől, hogy lásd, hogyan fejlesztheted még szuperebbé a szolgáltatásod.

Tetszett a cikk?

Ha felkeltettem az érdeklődésed a brand fotózás iránt, akkor írj nekem bátran és kitaláljuk, hogy milyen fényképekkel prezentáljuk a vállalkozásod az online térben! 🙂