Lehet benned is felmerült már a kérdés, hogy..

Mikor van szükséged branding fotózásra?

Mikor van szüksége a vállalkozásodnak profi fotókra?

Fotósként szinte egyértelmű, hogy azt feleljem erre a kérdésre, hogy folyamatosan szükséged van a professzionális megjelenésre, viszont úgy gondolom, hogy vannak olyan esetek, amikor nem kivitelezhető. Vegyünk példának egy fodrászatot és egy pékséget. A kezdetben, amikor elkezdik reklámozni a szolgáltatásukat és megkezdődik a kommunikáció az emberek felé, nagyon fontosnak gondolom, hogy az minőségi tartalommal legyen kivitelezve, igényes fényképekkel. Viszont az már nyilván nem kivitelezhető és feleslegesnek is látom, hogy a fotós mindig ott legyen egy-egy újabb szuper frizura elkészítésénél, vagy minden friss pogácsa és kifli kisülésekor. Itt a logikus megoldás az, ha történik az induláskor egy branding fotózás, ami az adott szolgáltatás és termékek minden lényeges szegmensét bemutatja, majd aztán ha termék frissítésre kerül a sor, újabb szolgáltatások bevezetésére, akkor ismét indokolt lehet egy branding fotózás.

Ha te is úgy látod, hogy fontosak a minőségi képek, akkor jó nyomon jársz, ugyanis tények bizonyítják, hogy manapság már elég nehéz bármit is eladni vagy egyszerűen csak felkelteni a másik ember bizalmát képek nélkül. A weboldaladra látogatók 80%-ka nagyobb valószínűséggel olvassa el a tartalmad, ha szép fotók társulnak hozzá, 64%-ka pedig nagyobb eséllyel emlékezni is fog az ott leírtakra. Az pedig, hogy az adott kép milyen, nagyban függ attól, hogy mennyire tartod fontosnak az igényes és egységes megjelenést.

Technikailag 3 opciód lehet, hogy feltöltsd az oldalad képekkel. Az egyik az, hogy stock fotókat használsz, a másik, hogy saját képeket készítesz, a harmadik pedig, hogy megbízol egy hozzáértő fotóst, aki elkészíti a vállalkozásodnak legmegfelelőbb képeket. Én az utóbbi megoldást javaslom és  a következő pontokban ki is fejtem, hogy miért!

1. A professzionális fotók a márkádat képviselik

Bizony, a képek elengedhetetlen részei a márkádról való kommunikációnak, történjen az egy social media felületen vagy a weboldaladon. A jó fotók rengeteget segítenek a kommunikációban, bemutatják a márka személyiségét, pl. laza, komoly, konzervatív vagy szórakoztató. A fotóid megalapozzák a márkád identitását. Az ügyfél számára bizalmat ad és pozitív benyomást ébreszt benne, olyan szakemberré tesz, aki komolyan gondolja, amit csinál. Ezt nem érdemes elspórolni!

2. Figyelemfelkeltés, pozitív benyomás, megismerés

Manapság a potenciális ügyfeleink többsége az online térben tájékozódik, így kimondottan fontos az első benyomás, amivel találkozik. Ezt a figyelemfelkeltő szöveg mellett a weboldalon vagy a közösségi média felületen található képek megjelenése fogja megadni. Érdemes, hogy a márkánknak megfelelő, jó minőségű képeket prezentáljunk, így biztosan olyan ügyféllel kerülünk kapcsolatba, akinek releváns és szimpatikus a szolgáltatásunk.

3. A minőségi fotók hitelesen ábrázolják a márkát

Ez a pont igazán közel áll az első kettőhöz, ugyanis nem mindegy, hogy milyen képekkel prezentáljuk a márkánkat. Fontos, hogy a vállalkozásunk minden szegmensére kitérjünk, amit szeretnénk bemutatni, lehetőleg egyedi megoldással, hogy a későbbiekben könnyebben beazonosíthatóak legyünk. Leendő ügyfeleink valószínűleg találkoznak hasonló szolgáltatásokkal az interneten, nagyon fontos, hogy tudjanak különbséget tenni! Ehhez rendkívül jó alapot nyújtanak a fotóink, amelyek egyfajta mentális asszociációt adnak a vállalkozásunkhoz.

Ha stock fotókat használunk, azok nem mutatják meg ténylegesen az adott termékünket vagy szolgáltatásunkat, így mások sem érezhetik teljesen hitelesnek és előidézhet némi bizalmatlanság érzetet.

4. A stock fotók csapdája 

A stock fotók egy olyan alternatíva, amelyet páran fontolóra vesznek, amikor úgy érzik, hogy nem elérhető számukra egy professzionális fotóssal való együttműködés, vagy egyszerűen nincs rá igény. Természetesen előfordul, hogy a stock fotók használata igazán hasznosnak bizonyul egy weboldalon bizonyos célokra, viszont nem a legjobb módszer a vállalkozás bemutatására. Miért? Nos ez igazán egyszerű, mert nem a vállalkozásunk fotói.

Amikor az emberek megnézik a weboldalunkat, bennünket szeretnének megismerni, a mi szolgáltatásunkra / termékeinkre kíváncsiak és a stock fotók nem segítenek ebben. Sokszor hamis benyomást keltenek a leendő ügyfeleinkben azzal kapcsolatban, amit csinálunk. Ennek egyik oka az is, hogy ezeket a fényképeket bárki megvásárolhatja, így nagy az esély arra, hogy egy másik cég is ugyanazt a képet használja. Az is előfordulhat, hogy az érdeklődőnknek már van egy rossz tapasztalata egy másik szolgáltatás kapcsán, ahol a weboldalon találkozott azzal a képpel, amit mi is használunk, így sajnos negatívan befolyásolhatja a márkánk megítélését.

A potenciális vásárlóink számára a lehető legjobb megoldás ha ténylegesen a saját fényképeinkkel mutatjuk be a vállalkozásunkat, magunkról, a csapatunkról, a termékeinkről vagy szolgáltatásunkról.

5. A fotózás minősége összehasonlíthatatlan 

Igen valóban, ma már a fejlett technika lehetővé teszi, hogy az okostelefonunkkal is szuper képeket készítsünk, de szerintem az eredmény összehasonlíthatatlan egy valós, kamerás fotózáséval. Egy fotózás során nem csak egy “gombnyomást” kapsz, hanem a több éves beletett munkát és megszerzett tudást, hogy az a kép olyan legyen, amilyet szeretnél. Egy ilyen fotózásnak megvan a maga hangulata is, természetesen ez függ az adott fotós kreativitásától és instruálásától, de a legtöbb esetben egy pozitív élményt ad.

6. A jó fotók versenyelőnyt biztosítanak 

Szerintem felesleges említenem, hogy a kiváló minőségű képek kiemelkedő hatással bírnak a tömegből és egyedivé teszik a vállalkozásunkat. Nem csak kiváló marketing eszközök, hanem sokoldalú tartalmi formát is biztosítanak. A weboldalunktól kezdve a közösségi média felületeken át az offline megjelenésben is felhasználhatóak.

Összegzésként én úgy látom, hogy a minőségi fényképek olyan lehetőséget biztosítanak a vállalkozásnak, amely egy megtérülő befektetés. Érdemes úgy prezentálni a márkánkat, ahogyan értékeljük azt. A minőségi képek pedig rendkívül sokat segítenek a márka fejlődésében és az üzleti növekedésben.

Tetszett a cikk?

Ha tetszett a cikk és felkeltettem az érdeklődésed a branding fotózás iránt, akkor írj nekem bátran és kitaláljuk együtt, hogy milyen fényképekkel prezentáljuk a vállalkozásod! 🙂