Szükséged lenne új képekre, de félsz fotózásra jönni, mert feszengsz a kamera előtt? Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül. 

Hacsak nem dolgoztál régebben modellként és vettél részt fotózásokon, akkor valószínűleg benned is van egy apró kellemetlen feszengő érzés, hogy kamera elé állj. Talán még negatív tapasztalatot is gyűjtöttél a múltban, amikor egy-egy családi fotózás alkalmával a lehető legelőnytelenebb pozíciókban sikerült elkapni téged és elkönyvelted magadnak, hogy neked aztán biztosan nincs fotogén megjelenésed.

Az igazság az, hogy a kamera előtti komfort érzés megteremtése szerencsére nem egy lehetetlen folyamat. Apró gyakorlással Te is könnyedén elérheted azt, hogy lazán és természetesen érezd magad a fotózás alkalmával. Nem kell izgulj azon sem, ha nincs időd lelkiekben felkészülni, nekem mint fotósnak ez is a feladatom, hogy téged a lehető legjobb hangulatodban tudjalak lefényképezni, instrukcióimmal segítselek a fotózás folyamán, hogy jól érezd magad.

Tapasztalatból írom, hogy eddig mindenki, aki kicsit is feszengve érkezett, a fotózás közben annyira feloldódott, hogy a végén nagy mosollyal az arcán mesélte nekem, mennyire jó élmény volt és komfortosabb volt a kamera előtt, mint gondolta volna.

Ha van vállalkozásod, esetleg pont személyes márkát építesz, akkor tudod jól, hogy a fotózást halogathatod, de nem kerülheted el, hogy megmutasd magad az online térben. Az emberek kíváncsiak lesznek rád, fontos nekik, hogy tudják kihez kapcsolódhatnak, ki áll a brand mögött.

Na de akkor nézzük, hogyan is lehet átalakítani a kamera előtti félelmet egy laza, komfortos környezetben való mozgástérré?

Tipp 1 – Találd meg a számodra megfelelő fotóst

Kezdjük az egyik legfontosabb tényezővel, ami nem más mint a fotós. Nem mindegy, hogy kinek a stílusával tudsz azonosulni, kiben érzel szimpátiát, hogy megnyílj előtte és kényelmesen érezhesd magad a társaságában. A fotós feladata, hogy ellazítson téged és finoman instruáljon ha szükséges. Fontos, hogy legyen egy előzetes kapcsolat (pl. videó konzultáció), amely során már megismeritek egymást és tudja a fotósod, hogy mi jellemzi a márkád, a vállalkozásod és mi jellemez téged, mik az elképzeléseid. Ezen információk mentén könnyedén tud majd irányt mutatni számodra és a fotózás alkalmával odafigyel, hogy melyek azok a pozíciók, amelyek számodra előnyösek. Bátran kérj a fotóstól minél több információt, hogy ne maradjanak benned kérdések és tudd, hogy mire számíthatsz. A jó fotós feladata, hogy támogasson, erősítsen szavaival és segítsen megmutatni azt az oldalad, amit szeretnél viszontlátni a fotózást követően.

Tipp 2 – A megfelelő helyszín kiválasztása

Újabb kulcsfontosságú dolog: a helyszín. Ha vonz a természet és gyakran töltöd az időd a szabadban, erdőben sétálva vagy egy parkban a friss levegőn, akkor nem is kérdés, hogy neked a zöld környezet adja meg azt a harmóniát, ami segít a fotózás alkalmával az ellazulásban. A vállalkozói portréfotózás esetében azonban sokszor a helyszínt egy stúdiós környezet adja, egy olyan tér, ahol előzőleg még valószínűleg nem jártál. A fotózás előtt én minden esetben küldök neked egy stúdió listát, amelyet áttekintve kiválaszthatod a számodra leginkább tetszőt, azt a helyszínt, ahol könnyedén bele tudod képzelni magad a térbe. Vannak fotózások, amik kávézóban, irodában, városi környezetben zajlanak, itt minden esetben fontos, hogy megtaláld a komfortot az emberek között, ha feszélyez, hogy többen látnak fotózás közben, akkor javaslom, hogy válassz egy nyugodtabb környezetet.

Tipp 3 – Mindset

A hangulat, amiben a fotózás napján vagy, meghatározhatja a fotózás hangulatát is. Irreális elvárás a fotóssal szemben, hogy teljes mértékben kizökkentsen a problémáid tengeréből ha épp összecsaptak a fejed fölött a hullámok, – inkább engedd el aznap a fotózást, ha nagyon nem vagy jó passzban. Ugyanakkor ha tudod, hogy csupán bekapcsolt a komfortzónádban tartó kis hang a fejedben, hogy lemondd a fotózást, mert félsz a kamera előtti szerepléstől, akkor javaslom inkább gyere és tapasztald meg, hogy milyen élmény, amikor a félelem átalakul egy pozitív tapasztalássá.

Érdemes a fotózásra kipihenten érkezni és pozitívan, elvégre ez az alkalom rólad szól, magadért teszed, akár öngondoskodásnak is felfoghatod. Ha picit elveszettnek érzed magad, beszélj erről bátran a fotóssal, biztos vagyok benne, hogy lelket önt beléd. Ha stresszesen és idegesen érkezel, akkor sajnos nagy az esélye annak, hogy olyan fotókat látsz vissza majd magadról, amivel nem leszel elégedett.

Pár tipp, amivel tudod fokozni a jó hangulatod: hallgasd a kedvenc zenéid, amik felpörgetnek vagy kikapcsolnak, ellazítanak. Csinálj valami szórakoztatót, élvezd az öngondoskodás pillanatait, hiszen ez a pár óra csakis rólad szól. Add meg magadnak a tiszteletet, hiszen megérdemled! 

Tipp 4 – Kellékek használata

Ha kényelmetlenül érzed magad a fotókon való pózolás közben, sokat segíthet pár kellék, amelyek a környezetedben vannak. Ilyen lehet egy kávés bögre, a határidőnaplód, telefonod, laptopod, jegyzetfüzet tollal és bármi olyan dolog, ami a vállalkozásodhoz köthető. Akár még a kutyád is bevonhatod a fotózásba, ha szeretnéd. Az egyik leghatásosabb módja annak, hogy elköszönj a kellemetlenségtől, ha adsz a kezednek feladatot, tárgyat helyezel bele, vagy zsebre rakod, ami még a pózolásnál is jól jön. 

Tipp 5 – Légy mozgásban

Gyakori tévhit a fotózás kapcsán, hogy hosszú percekig kell mozdulatlanul állnod egy-egy pozícióban, kínosan feszengve, amíg a kép készül. Ne aggódj, ez nem így van. Nyugodtan belemozdulhatsz a folyamatba, sőt, sokszor még meg is kérlek rá, hogy csempésszünk némi történést, mozgásban lévő pillanatot, amikor csak visz a lendület és a legtermészetesebb megjelenést hozza ki belőled. A test mozgásának bevonása és a fotózás pózaiba való áramlás az egyik legjobb módja a spontán és természetes képek elkészítésének. Általában a modellek is folyamatos mozgásban vannak a kamera előtt egy-egy reklámanyag fotózásán. A laza mozdulatok komfortosabbá teszik a folyamatot, ellazítanak és a dinamikát adnak a képeknek.

Tipp 6 – Hozz egy barátot

Ha úgy érzed, hogy egyedül nagyon nem megy, nyugodtan hívd el egy ismerősöd, az egyik legjobb barátod, aki ad egy extra támogatást és tudod, hogy a jelenlétében oldottabban tudod érezni magad. Az ismerősöd, vagy szeretted ebben az esetben olyan mint egy “védelmi takaró”, aki bármikor megnevettet, felvidít és a legjobb közös poénjaitokat bevetve komfortosabbá teszi a jelenlétet.

Tipp 7 – Lélegezz

Tudom, nyilvánvaló, de ne felejts el lélegezni! Itt nem a kis, hétköznapokban elúszó légzésre gondolok, ami jelen van feszült helyzetekben is, hanem egy mélyebb, tápláló, tüdőt felfrissítő vagy épp mély hasi légzésre, ami megtisztítja az elméd a zavaró gondolatoktól és felfrissít. Ha szükséged van segítségre, szólj bátran, kezdhetjük a fotózást légzőgyakorlatokkal. A légzés tudatos mélyítése, a test kiegyenesítése és a vállak ellazítása nagyszerű módja annak, hogy magabiztosabbá válj.

Tipp 8 – Élvezd a társaságod

Talán az egyik legfontosabb pont, hogy ne felejtsd el élvezni a folyamatot. Ez az alkalom csakis rólad szól, senki másról. Azért jössz fotózásra, hogy magadba fektess és jól érezd magad, feltöltődj és szuper képekkel távozz, amiket fel tudsz használni úgy, ahogyan szeretnél. Egy fotózás telis-tele van természetes pillanatokkal, olyan ráébredésekkel, amikor igazán gyönyörűnek érezheted magad, erősnek és magabiztosnak a bőrödben.

Ez a Te alkalmad, megérdemled, hogy jól érezd magad!

Ha úgy érzed, hogy készen állsz belevágni és támogatni a vállalkozásod egy hozzád illő fotóanyaggal, nézd meg, hogy hogyan történik nálam egy brand fotózás és írj bátran üzenetet, hogy együtt alkothassunk. Sok szeretettel és támogatással várlak!

Tetszett a cikk?

Ha felkeltettem az érdeklődésed a brand fotózás iránt, akkor írj nekem bátran és kitaláljuk, hogy milyen fényképekkel prezentáljuk a vállalkozásod az online térben! 🙂